online katalog

 

Norsk Kollagen

 

Graviola šťava 250 ml



Cocomax - 100 % KOKOSOVÁ VODA

 

 

 

Hľadajte v zdravých výživach a získavajte každý mesiac zľavy na vybrané produkty.

 

QR code  www.biopurus.sk




Úvod »BIOPURUS - oleje» Cauvin-Pistáciový olej 250 ml


        

Cauvin-Pistáciový olej 250 ml

 

Skladom: 3,00 ks
Číslo produktu: 195
Výrobca: Cauvin
naša cena bez DPH: 8,68 €
naša cena s DPH (20 %):
10,42 €

do košíka:
  ks  

Pistáciový olej 100% za studena lisovaný olej

Pistácia je orechovitý plod stromu alebo kríku pistácie. Domovom pistácie je Stredná a Predná ÁZIA. Stromy dorastajú do výšky až 12 metrov a dosahujú vek až 300 rokov. Už v dobe Antiky sa cielene pestovali. Jadrá sú oválne a majú tenkú, tvrdú škrupinu. Vlastní semeno pistácie má nazelenavo hnedú farbu. Z jadier vzniká lisovaním za studena tmavo zelený, aromatický orieškový olej. V mnohých krajinách sa jadra pred lisovaním pražia. Použitie v starostlivosti o zdravie a v kozmetike: Prevedené vedecké štúdie preukázali, že by sme mali konzumovať 85 až 100 gramov pistáciových orechov minimálne päťkrát týždenne, prípadne 2x denne jednú čajovú lyžičku oleja. U tých účastníkov výskumného programu, ktorí jedli pistácie 5x týždenne, sa preukázalo zníženie ich LDL (zlý cholesterol) a rovnako zníženie celkovej úrovne hladiny cholesterolu. Tí, ktorí vykazovali nižšiu hladinu cholesterolu boli vystavení nižšiemu riziku infarktu. Zaujímavé bolo tiež zistenie, že napriek príjmu 35% kalórií z mono nasýtených tukov, nedošlo k žiadnemu významnému zvýšeniu váhy u testovanej vzorky. Pojedanie orechov môže hrať rolu pri znižovaní rizík koronárnych srdečných chorôb, v dôsledku poklesu celkového cholesterolu, tak aj LDL cholesterolu." Pistácie sú bohaté na tzv . fytosteriny, známe tým, že pomáhajú znižovaniu krvného cholesterolu. Výskum na zvieratách ukázal, že fytosteriny môžu mať i protirakovinové účinky. Časopis 2000 USDA Dietary Guidelines odporúča diétu chudobnú na nasýtený tuk a cholesterol. Z tohto hľadiska sú pistácie ideálnou potravinou. V známej diétologickej štúdii DASH je spomenuté, že konzumácia 4 až 5 porcí orechov týždenne, zohrala dôležitú pozitívnu úlohu u pacientov so zvýšeným tlakom. Minerálmi, ako sú draslík, horčík a vápnik, obsiahnuté v pistáciách, sú dôležité pre udržiavanie normálneho krvného tlaku.  Pistácie sú kľúčovým hráčom vo vysoko rešpektovanej stredozemnej strave a sú považované za jednu z hlavných súčastí diéty. Štúdia odhalila, že u stredozemnej populácie sa prejavilo nižšie riziko srdečných chorôb a zvýšeného krvného tlaku.   V početných medicínskych štúdiách, porovnávajúcich diétne údaje vegetariánov so štandardnou americkou či európsku populáciou, sa ukazuje, že vegetariáni trvale vykazujú nižšie počty chronických ochorení a vyššiu priemernú dĺžku života. Dôležitým základom tejto rastlinnej stravy sú práve orechy a semená.  Stačí zjesť iba 47 pistácií, čo je 29 gramov. Toto množstvo obsahuje 13 gramov prevažne mono nasýtených tukov a žiadny cholesterol. Všetky orechy, vrátane pistácií, zahŕňajú určité množstvo nasýteného tuku, ale tento tuk je považovaný za tzv. chudobný nasýtený tuk. Tuky sú koncentrované zdroje energie a hrajú dôležitú úlohu v tom, aby telo absorbovalo vitamíny rozpustné v tukoch, ako sú vitamíny A, E, D, a K.  Pistácie sú najbohatším zdrojom draslíka z celej širokej rodiny orechov. Obsah draslíka v jednej unci, tj 28,4 gramov pistácií, sa rovná obsahu draslíka v jednom pomaranči, neuveriteľných 310 mg. Dve unce, tj 56,8 gramov pistácií, zahŕňajú viac draslíka než jeden stredne veľký banán. Ďalší výživné atribúty obsiahnuté v jednej unci pistácií sú 2 mg. vitamínu C, 66 IUŮV vitamínu A, 44.9 mg horčíka, 16.5 mg kyseliny listovej, 1.9 mg. železa, 38.3 mg. vápnika, 5.8 g proteínov, a 3.1 g diétnej vlákniny.  Jediná unca pistácií obsahuje viac ako 10% denného množstva vlákniny, vitamínu B6, thiamínu, horčíka, fosforu, a medi. Pistáciový olej je možné zrovnať s mandľovým olejom. Má vynikajúce hydratačné účinky. V ľudovom liečiteľstve sa používa ako liek na pečeňové cysty, abscesy, pomliaždeniny, a na rany.  Použitie v kuchyni: Olej je vhodný na korenenie a zjemnenie šalátov a ľahkých pokrmov. Najlepšie využitie nachádza pri príprave dezertov.

Bohaté na vitamín E

 

Má ochranné účinky na bunkové membrány.

 

Nasýtené mastné kyseliny:

9 až 16%

Mononenasýtené mastné kyseliny:

56 až 71%

Polynenasýtených mastných kyselín:

20 až 31%

- Vrátane omega 6:

20 až 31%

- Vrátane Omega 3:

<0,8%

Vitamín E:

0,90%

Energetická hodnota:

900 kcal/100g

Obsah 250 ml  Uchovávajte na chladnom mieste, mimo dosahu priameho svetla. Starostlivo uzatvorte po otvorení. Dátum minimálnej trvanlivosti: 18 mes. od výroby